Tocatoarele fie ele din lemn sau plastic sunt cele mai folosite ustensile din bucatarie iar in timp ajung sa-si schimbe culoarea, se pateaza si capata mirosuri straine mai ales daca nu sunt ingrijite si curatate corespunzator dupa fiecare utilizare.

Cand vine vorba de tocatoare, intotdeauna le aleg pe cele old fashion, din lemn. Pe langa faptul ca le folosesc pentru a taia carnuri si legume, acestea pot fi folosite si pe post de suport pentru aperitive. in plus si din punct de vedere estetic, tocatoarele din lemn sunt bestiale.

In general e bine sa avem cel putin doua tocatoare: unul pentru carnuri si altul pentru legume si fructe. Spre deosebire de celelalte ustensile din bucatarie, tocatorul din lemn are nevoie de un altfel de “tratament” caci prin proprietatile sale, acesta absoarbe din sucurile si grasimea produselor schimbundu-si in timp culoarea si mirosul.
Pentru a preveni o posibila infectare a tocatorului, o data la doua saptamani il curat si ii ofer tratament cosmetic si anume:

1. Razuiesc suprafara tocatorului cu ajutorul buretelui de sarma care este obligatoriu nou apoi clatesc cu apa calduta.

2. Tapez suprafata cu un prosop de hartie apoi presar pe toata suprafata sare grunjoasa si continui sa curat tocatorul. De data aceasta folosesc un buretele clasic de bucatarie care la fel este nou si putin umezit.

3. Iarasi clatesc, tapez si las tocatorul la uscat.

4. In incheiere, torn ulei de masline si cu miscari rotative intind uleiul pe toate suprafata tocatorului acordand o atentie sporita marginilor. Ca sa ma asigur ca patrunde in toti porii lemnului, aplic uleiul pe ambele parti si il las la uscat.

Desigur, pe langa aceasta curatare, e necesara ingrijirea tocatoarelor zi de zi prin spalare temeinica, preferabil imediat dupa folosire caci igiena-i sanatoasa!

Spor la gatit si pofta buna!

Comments

comments