Amintirile din copilariem sunt cele mai dragi si cele mai longevive. Fiecare dintre noi asociaza acea perioada cu ceva anume, un loc, o aroma, un obicei, o dezmierdare.

Dragul meu de mancare vine tot de atunci, din copilarie. Am crescut cu mancaruri traditionale, cu paine coapta in cuptor, placinte cu branza si compot de capsuni,visine si multe altele. Dar, dintre toate, sunt patru feluri de mancare, la care doar gandindu-ma le simt gustul: zama de gaina, ihnea cu mamaliga, ghiozomele si coltunasii. Astazi va voi povesti despre coltunasi.

Coltunasii” sau “chiroste” pot fi cu cartofi sau cu branza dulce sau sarata, fiecare dupa gustul lui. Mie-mi plac doar cei cu cartofi. Sper ca intr-o zi sa le pot si face, sau mai bine zis, sa reusesc sa simt aluatul. Cand o vad pe mama cum se joaca cu aluatul zici ca e plastilina. Nu exista proportii exacte, totul e la simt, cred ca de fapt asta e secretul.

Asadar, daca doriti sa incercati colutinasi cu cartofi atunci aceasta este reteta:

Pentru o foaie de aluat aveti nevoie de:

– 1 ou
– Faina cat “mananca” oul.

Indicatorul ca aluatul este gata este atunci cand aluatul nu se mai lipeste de palma.

Piure de cartofi din:

– Cartofi
– Branza data prin razatoare medie
– Ceapa calita
– Sare dupa gust (aveti in vedere ca branza este deja sarata)

Cand aveti totul pregatit, intindeti bine aluatul cu ajutorul sucitorului pentru aluat (șitor) si taiati foaia de aluat in 3-4 parti egale, in dependenta de marimea foii obtinute. Apoi, impartiti fiecare segment in patrate egale. Sper ca nu v-am buimacit pana aici. Acum, dupa ce ati rezolvat cu impartitul si taiatul, puneti pe mijlocul fiecarui patrat piureul de cartofi. Dupa cum v-am spus, mama nu are gramaje exacte, totul este facut la ochi de aceea, “treziti-va” simtul echilibrului si aproximati cat de mare sau mica trebuie sa fie portia de piureu pusa pe mijlocul acelui patratel de aluat. Si asa pana le umpleti pe toate. Acum, e momentul sa lipiti patratelul de aluat. Dupa ce uniti marginile, mergeti cu buricile degetelor si aveti grija ca aluatul sa se lipeasca bine. In cazul in care raman regiuni nelipite, in timpul fierberii coltunasul se va desprinde.

Se pot servi imediat dupa fierbere sau raciti, totul tine de preferintele voastre. Puteti adauga smantana sau sa-i mancat ca atare.

Pofta buna! Sunt exceptionali!

Comments

comments